hello 2022

A Valentin nap eredete

A Valentin-nap a romantikus szerelem, a barátság és a csodálat ünnepe. Minden év február 14-én az emberek úgy ünneplik ezt a napot, hogy szeretetüket és ragaszkodásukat fejezik ki párjuknak, családtagjaiknak és barátaiknak. A párok Valentin-napon képeslapokat küldenek egymásnak, virágot vagy más kedves meglepetést ajándékoznak, és különleges időt töltenek együtt, hogy kimutassák egymás iránti szeretetüket.

A ma ismert szerelmesek napját az angolszász országokban Valentine’s Day-ként (magyarul: Bálint-nap) a 20. század végétől ünneplik, ez terjedt el világszerte a „szerelmes-ünnepként”. Hazánkban az angolszász szokás az 1990-es évektől kezdődően vált ismertté. A Valentin-nap vallási eredete világszerte, így Magyarországon is elhomályosult.

De mi is volt az eredet?

Tekintettel a hasonlóságokra, kezdetben azt feltételezték, hogy az ünnep eredete a római fesztiválra a Lupercalia-ra vezethető vissza, amit február közepén tartottak. A tavasz eljövetelét ünneplő fesztiválon termékenységi rítusok szerepeltek, ahol a nőket és férfiakat úgy sorsolták össze. Az 5. század végén betiltották a Lupercalia ünneplését, egyes vélemények szerint ezt az ünnepet váltotta fel a Bálint nap. 

Más vélemények szerint a Valentin-napot Szent Bálintról nevezték el, egy katolikus papról, aki a 3. században Rómában élt. 

Az egyik legenda szerint Bálint élete idején sok római áttért a keresztény hitre, de II. Claudius császár pogány volt, és szigorú törvényeket alkotott arról, hogy mit tehetnek a keresztények. Claudius úgy gondolta, hogy a római katonáknak teljesen Rómáért kell élniük, ezért törvényt hozott, ami megakadályozta, hogy házasodjanak. Szent Bálint titkos keresztény szertartások keretében házasította ezeket a katonákat, és minden más szerelmest is, aki hozzá fordult – ez volt a kezdete annak hírnevének, hogy hisz a szerelem fontosságában.

Bálintot végül bebörtönözték Claudius ellen elkövetett bűnei miatt. A börtönben gondoskodott rabtársairól és börtönőrének vak lányáról. A legenda szerint Bálint meggyógyította a lány vakságát, és a kivégzés előtti utolsó cselekedete az volt, hogy írt neki egy szerelmes üzenetet, amit „a te Bálintodtól” szignóval írt alá. Ez a Bálint-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata.

Bálintot 270. február 14-én végezték ki. A 14. században pedig a jegyesek és a fiatal házasok védőszentjévé vált.

A szerelmes üzenetek küldésének gyakorlata a 16. században honosodott meg. Az emberek különleges kártyákat küldtek, kifejezve a szeretetüket. Ezek gyönyörű, egyedi tervezésű alkotások voltak, amiket a feladó kézzel készített, és azt fejezték ki, a feladó mennyire szereti a címzettet. A kártyák általában szentimentális verseket tartalmaztak, hirdetve a fogadó szépségét és a szerelem nagyságát.

A Szent Valentin-napi képeslapokat Ámor képeivel, szívecskékkel és virágokkal, csipkével és szalaggal díszítették. Ezeket a képeket ma is használják és világszerte elismerik a szerelem szimbolizálására.

Az 1700-as évektől már kereskedelmi forgalomban kapható kártyákat is használtak, ma pedig már nem ritka az online képeslapok küldése sem.

Mi a Valentin-nap manapság?

Míg a legtöbb országban a Valentin-napot ünneplik, a különböző kultúrák saját hagyományokat alakítottak ki erre az ünnepre. A világ egyes részein a Valentin-napot a családtagok és a barátok közötti szeretet kifejezésének napjaként tartják meg, nem pedig a szerelmespárok napjaként. Egyes hagyományok szerint ilyenkor a gyerekek kapnak nyalókát és kisebb ajándékot, mások pedig a barátaikat lepik meg.

Persze leggyakrabban és legtöbben a Valentin-napot a romantikus szerelemhez kötik, ilyenkor évente több millió Valentin-napi kártya cserél gazdát. Virágajándékokat vagy egyetlen szál vörös rózsát adnak férfiak a kedvesüknek és a párok különleges időt töltenek együtt. 

Sok pár választja azt, hogy a Valentin-napot vacsorával, piknikkel vagy különleges házi készítésű étellel ünneplik. Egy másik népszerű Valentin-napi tevékenység a luxusszállodai tartózkodás egy gyönyörű helyen, lehetővé téve egy párnak, hogy elszakadjanak mindentől, és minőségi időt töltsenek együtt. Valentin-napon is népszerűek a házassági ajánlatok, a férfiak ezt tökéletes napnak tartják szeretetük és elkötelezettségük kifejezésére. 

Akárhogy is, ez a nap évek óta a szerelemé, így te se felejtsd el meglepni valami aprósággal kedvesed. Akár jöhettek hozzánk moziba, de virágboltunkban is meglelheted a tökéletes virágot párodnak.