hello család

Gyerekkel a vásárlás akár még móka is lehet

Kisgyerekkel az élet csupa kaland. Persze sok az öröm, és van sok bosszúság is, de egy ügyes szülő megtalálja az arany középutat az élet minden területén. Így van ez a bevásárlással is. Mert bizony egy gyerekkel nem mindig öröm az üzletközpontok, bevásárlóközpontok felkeresése.

Mi most adunk néhány jó ötletet, hogyan legyen a vásárlás gyerekkel is élvezet.

Tervezz!
Válaszd ki azt a napszakot, amikor gyermeked általában a legjobban viselkedik. Ha reggel kevésbé vagány, akkor reggel vásároljatok együtt. Mielőtt elindultok otthonról, győződj meg róla, hogy a gyerek ne legyen éhes. Ha kicsi, vegyétek magatokhoz induláskor a kedvenc játékát, jól fog jönni, amikor kényelmetlenül kezdi magát érezni. Az időgazdálkodás fontos, ha gyerekkel vásárolsz. Jó, ha előre készül bevásárlólista, akkor nem kell felesleges, időrabló köröket futni az üzletben. Ha kicsivel mész vásárolni, a hosszadalmas válogatásokat érdemes elkerülni, a célirányos, gyors vásárlás sokkal eredményesebb.

Vond be a gyereket, hadd segítsen!
Kisgyermeked sokkal jobban fogja érezni magát, ha megkéred, hogy segítsen a vásárlásban. A drogériában megszagolhatja a tusfürdők illatát, vagy választhat egyedül zsebkendőt. Ez nagyszerű módszer arra is, hogy a kisebb gyerek megtanulja vásárlás közben a különböző dolgok nevét. A kicsik mini bevásárlókocsit is tologathatnak egyes üzletekben, míg a nagyobbak vihetik a füles kosarat is. Tartsd távol a gyerekeket a törékeny dolgoktól, az üvegből készült tárgyaktól, de engedd, hogy megcsodálják a színes tárgyakat. A kasszánál a nagyobbak már segíthetnek az adogatásban, vagy az elpakolásban is.

Egy dolgot választhatsz!
Minden szülő varázsfegyvere az előre szólok, egy dolgot választhatsz elv. Ez a legtöbb esetben megakadályozza, hogy a gyermek mindent meg akarjon vetetni, amit meglát és megkíván. Legyen szó könyvesboltról, divatüzletről, drogériáról, előre fixáld a szabályokat. A gyerekek is jobban élvezik a vásárlást, ha tudják, hogy kapnak valamit, és le is köti őket, hogy kiválasszák, mi legyen az. Jutalmat is be lehet építeni a vásárlásba. Persze ezt kösd konkrét elváráshoz: ,,Ha mellettem maradsz, és nem kiabálsz, amíg az üzletben vagyunk, kiválaszthat egy dolgot, amit megvehetsz magadnak. Ha mégis kettőnél többször rád kell szólnom, akkor ezt nem tudjuk megtenni.” 
Nem szabad elfelejteni, hogy a jutalom és a megvesztegetés nem ugyanaz: jutalmat előre ígérnek, még a lehetséges negatív viselkedés előtt; így nincs akaratlanul megerősítve a rossz viselkedés. 

Engedd, hogy kérdezzenek!
Ha gyerekekkel vásárolsz bármilyen üzletben is legyetek, engedd meg a gyerekeknek, hogy feltegyék azokat a kérdéseket, amik megfogalmazódnak bennük egy-egy termék láttán. Mire való a rúzs? Miért van ennyiféle doboz? Milyen anyagú ez a ruha? Miért ilyen rövid a szoknya? A kérdések lehet, hogy egy kicsit idegesítőek, mégis érdekes beszélgetést generálhatnak, ami leköti a gyerekeket úgy, hogy közben ismerkednek is a termékekkel, anyagokkal. Minél többet tudnak a dolgokról, vagy a vásárlás menetéről, a pénz fontosságáról, annál több olyan ismeretre tesznek szert, ami segít nekik később az életben is.

Fogadjunk!
Akárhogy is igyekszel, elfogyhat a gyermek türelme. Lehet, hogy a harmadik póló felpróbálását, vagy a sokadik cipő fel és levételét már nem viseli jól. Ilyenkor be lehet vetni a ,,fogadjunk” játékot. A gyerekek szeretnek a kihívásnak megfelelni, így biztos, hogy a ,,fogadjunk” felhívásra azonnal reagálnak. Próbáld ki ezeket: „Fogadok, hogy nem tudod egyedül levenni ezt a cipőt. Fogadok, hogy nem tudod, milyen színű pólót választottam neked!” A játékkal megelőzhető egy kirobbanó veszekedés és hiszti, és egy kicsivel tovább lehet húzni az időt.

A vásárlás lehet élvezetes kirándulás. Mindössze annyit kell tenned, hogy okosan tervezel és higgadtan cselekszel. Persze azért a hosszú, ruhapróbálgatós, nézelődős, ráérős vásárlásokat, amikor csak a magad örömére nézelődsz, inkább gyerek nélkül végezd. Az ilyen kiruccanásokra inkább a legjobb barátnődet vidd magaddal, aki még azt is meg tudja mondani neked, melyik ruha vagy cipő áll a legjobban.