TERET ADUNK

A NAGY ÉLMÉNYEKNEK

Kreatívkodj okosan! Ezeket szerezd be egyszerű, de nagyszerű alkotásokhoz!

Ha megkérdeznénk a szülőket, mi az, amire igazán szükségük van, az időn kívül valószínűleg mindannyian azt mondanák, olyan ötletekre, amik lekötik a gyerekeket. Főleg egy hosszabb várakozás vagy a szünetek alkalmával. Mert bizony ez a legnehezebb.

A szabadtéri programok, a játszóterek és olykor a tévé jó megoldás lehet, de ha egyik sem jöhet szóba, remek alternatív megoldás a különböző kreatív, kézműves elfoglaltság. Alkotni, barkácsolni minden gyerek szeret, mivel hozzátartozik a kezekkel és a színekkel való játék.  Egyedül is, de a szülővel együtt talán még jobban.

Igazán remek közös program, ami közben sok mindenre meg is tanít.
Serkenti a kreativitást. Ez nyilvánvaló. Bármely műalkotás elkészítéséhez képzelőerőre és kreatív gondolkodásra van szükség, és a kézművesség serkenti ezeket a készségeket.
Segít a motoros készségek fejlesztésében, hiszen miközben a gyerekek alkotnak, finom és specifikus mozdulatokat végeznek szerszámokkal és kis tárgyakkal, közben pedig azt is megtanulják, mi az a szín, színkombináció, forma, alakzat.
Segíts az önbecsülés növelésében. A kis alkotások kitalálása és elkészítése büszkévé teszi a gyerekeket, hiszen jó ránézni arra a dologra, ami a képzeletükből, a saját képességeik felhasználásával készült.
Segít hozzászokni a csapatmunkához. A legjobb kézműves alkotások azok, amik együttműködésből születnek. Amikor a gyerek a gyerekkel, a gyerek a szülővel együtt alkot valamit. A közös munka segít megtanulni alkalmazkodni is a másikhoz.

És ami a legjobb, nem kell, hogy egy-egy kézműves alkalomra hatalmas vagyonokat költsünk. Vannak kimondottan egyszerű ötletek, amikhez nincs szükség rengeteg tervezésre vagy sok pénz kiadására.

Sok felhasználható kelléket biztosan megtalálunk otthon, a háztartásban is, gondoljunk csak a wc papír gurigára, szalvétára, rongydarabokra, fonaldarabokra, gombokra, amik mindig hasznosnak bizonyulnak, de ha valami nincs otthon, papírboltban, kreatív boltban, drogériában sok apróságot összeszedhetünk, amiből aztán otthon hihetetlen alkotások születhetnek.

Mire lehet szükségünk egy-egy alkotáshoz?

Ha leszámítjuk az ollót és a ragasztót, ami valószínűleg van már otthon, meglepő módon nem is kell olyan sok mindent megvásárolni a boltban, és amit mégis be kell szereznünk, azok több mindenre is alkalmasak lehetnek.

Irány az üzletközpont!

Ami nem árt az fehér papírtányér, különböző papírok – fehérek és színesek, krepp papír, festékek – vízfesték, akril, zsírkréta, hurkapálcika, fapálcikák, esetleg apró pamacsok, műanyag szemek, fehér kavicsok (ilyeneket gyűjthetünk is, nem kell feltétlenül megvenni).

És, hogy miket készíthetünk?

Készülhet fehér papírból felhő, aminek a ruhája lehet a szivárvány. Ehhez csupán különböző színű papírok kellenek. A fehérből a felhőt vágjuk ki, a színesekből pedig csíkokat, amik a szivárványszoknyát alkotják. Fekete filc az archoz, és készen is vagyunk.

Hasonló módon készülhet fagyi is. Barna papírból a tölcsér, a színesekből pedig a sok, különböző ízű gombóc.

A gyerek Amerika kapitány rajongó? Elő egy papírtányért és a kereppapírt. Piros, fehér és kék fecniket tépkedhetünk, amiket sávosan ráragaszthatunk a tányérra. Középre kerülhet a fehér csillag, és máris kész a híres pajzs! De papírtányért sárgára festve készülhet napocska vagy halacska is. Sőt! Papírtányérok és a rájuk akasztható anyagcsíkok segítségével igazán érdekes medúzák is születhetnek. A legjobb az egészben, hogy ezek nem csípnek!

Az eldobható tányérok, festék és egy olló segítségével maszkokat is készíthetünk. Csak egy kis képzelőerő kell hozzá, és életre kelhetnek rókák, békák, kutyusok, cicák.

Az akrilfesték remekül fogja a köveket. A gyűjtött kavicsokat megmosva és megszárítva bármit festhetünk rájuk. A kisebbeknek is határtalan élvezet színessé varázsolni egy snassz, szürke követ, amiből hirtelen katica, méhegyke, csiga, arc, de ezer más dolog is válhat.

A wc papír guriga is szinte bármire hasznosítható. Készülhet vonat, autó, oroszlán, krokodil, de még Olaf is, a Jégvarázsból.

Melyik gyerek ne szeretne saját viking hajót? Nincs semmi, ami jobban stimulálhatná a fantáziájukat, mint egy hajó elkészítése. Nem kell semmi más, csak karton, olló, festék és egy kis fantázia, na meg kézügyesség.

Sokféle lehetőség létezik, minden korosztálynak és képességnek megfelelő alkotásokat elkészíthetünk. És mindezt tényleg különösebb anyagi ráfordítás nélkül. Ugye jó móka lesz?