TERET ADUNK

A NAGY ÉLMÉNYEKNEK

Vigyázat, gyerekkel vagyok! Vásárlás gyerekkel ősz hajszálak nélkül. Így kell ezt csinálni!

Láttál már ingerült édesanyát a bevásárlóközpontban, aki maga előtt tolja a bevásárlókocsit, hátul pedig vonszolja a csökönyös gyerekeket? Ugye, igen?

Nos, a vásárlás gyerekkel nem mindig egyszerű, de nem is lehetetlen küldetés. Okosan, előre átgondoltan kell nekiindulni, és akkor talán még ősz hajszálak nélkül is megúszhatjuk a dolgot!

Lássunk néhány trükköt!

Kezdjünk a büfében!
Üres hassal sosem szabad vásárolni, gyerekkel pedig főleg nem, mert akkor egész idő alatt nyafogni fog. Ezért érdemes az üzletközpont büféjében indítani. Néhány falat – és máris nyugodtabb mindenki. Bónusz, hogy a kosárba sem kerülnek be olyan ételek, amit csak a korgó gyomor kíván meg, de igazából nincs rá semmi szükség.

Tervezzünk előre!
Az időgazdálkodás fontos, ha gyerekkel indulunk útnak, így érdemes még otthon megtervezni a vásárlást. Legjobb, ha előre készül bevásárlólista, akkor nem kell felesleges, időrabló köröket futni az üzletben. Készülhet külön lista a nagyobb gyerekeknek is, amit ők maguk szedhetnek össze. Így egy füst alatt szórakoznak, és tanulnak, hiszen el kell olvasniuk, és ügyesen be is kell pakolniuk az általuk összeírt dolgokat.

Legyenek szabályok!
Még a bemenetel előtt meg kell állapodni a szabályokban, az elvárt viselkedésben. Általában minden szülő kiköti, hogy csak egy dolgot választhat a gyerek. Ez többnyire megakadályozza a felesleges huzavonát és azt, hogy a gyermek mindent meg akarjon vetetni, amit megkíván. Konkrét elvárásokat is támaszthatunk, erősítve a szabályt: ,,Ha mellettem maradsz, és nem kiabálsz, amíg az üzletben vagyunk, kiválaszthat egy dolgot, amit megvehetsz magadnak. Ha mégis kettőnél többször rád kell szólnom, akkor ezt nem tudjuk megtenni.” 
A ,,ne nyúlj semmihez, nem vásárolunk automatából, nincs lemaradozás” is mind olyan előre tisztázható viselkedési szabályok, amik megkönnyíthetik a vásárlást.

Kocsi helyett kosár!
Amíg kicsik a gyerekek, a kocsiba beültetve viszonylag könnyű kordában tartani őket. A nagyobbak azonban már nem élvezik, ha csak kullognak a kocsi után. Jobb, ha kosarat viszünk magunkkal, amit ők húzhatnak. Így a gyerekek élvezhetik, hogy fontos segítők lehetnek.

A kisebbek is bevonhatók a vásárlásba. Pakolhatnak kisebb dolgokat, választhatnak felmutatott termékek közül, szagolhatnak illatot. Így a kisebb gyerek is részt vesz a ,,munkában” és közben meg is tanulja a különböző dolgok nevét. A kasszánál a nagyobbak már segíthetnek az adogatásban, vagy az elpakolásban is.

Játsszunk!
Nem is hinnénk mennyi játékot ki lehet találni egy üzletben. Azoknak, akik már olvasnak, szavakat vagy betűket lehet keresni, a kisebbeknek színeket. El lehet mondani, miről, mit gondolunk, miről, mi jut eszünkbe. A ki talál előbb… játékot is élvezni fogják a gyerekek, és még a vásárlás ideje is rövidíthető vele.

Adjunk magunknak időt!
Fontos és egyszerű szabály: legyen elég idő a vásárlásra! Sokkal könnyebb türelmesnek maradni a gyerekkel, ha nem kell kapkodnunk, ha nem sietünk. Ha lehetőség van rá, menjünk akkor boltba, amikor van rá elég idő, hogy kényelmesen vásároljunk.

Vásárolni a gyerekkel nem mindig könnyű, de nem kell, hogy rémálom legyen. Többet ésszel, mint erővel megúszhatjuk ősz hajszálak nélkül a kalandot.

Gyere be hozzánk, és próbáld ki az általunk adott tippeket, meglátod, nem is olyan szörnyű a vásárlás gyerekkel!