hello tavasz

Legyen a balkonod lélegzetelállító!

Ha apartmanban vagy társasházban élsz, az elmúlt egy évben az erkélyed biztosan különösen fontos szerepet kapott az életedben. Talán már át is alakítottad egy otthonos, kedves hellyé, de ha nem, akkor most éppen itt az ideje, hogy szánj időt rá, és gondold újra az erkélyed kinézetét.

Akár kicsi, akár tágas, felejtsd el az átlagos, az unalmas erkélyt, kísérletezz és alakítsd szenzációssá.

Rengeteg elem hozzájárulhat az erkély átalakulásához, beleértve a kényelmes ülést, a mesés padozatokat, a növényeket és a világítást.

1. Teremts kültéri magánéletet és kényelmet
A fa panelek, a műbukszus vagy más anyagok felhasználhatók ahhoz, hogy a kíváncsi szemek elől elrejthesd a balkonod. Így megteremtődik a magánélet érzése, mint a lakás falain belül. Rácspaneleket, időjárásálló szövetet, tujákat is használhatsz, a lényeg, hogy a célnak megfeleljen és az erkély stílusához is igazodjon.

Ha ez megvan, jöhetnek az ülő felületek. A lakberendezési áruházak számtalan lehetőséget biztosítanak, de aki teljesen egyedit szeretne, akár saját maga is barkácsolhat ülő alkalmatosságot, például raklapokból. Az üzletközpontban járva keress néhány puha párnát, takarót, dekorációt, és dobd fel a hangulatot.

Kültéri szőnyeget is beszerezhetsz. Ezek minden formában és méretben kaphatók, nincs más dolgod, mint kiválasztani a neked tetszőt, de akár műfű is kerülhet a talpad alá.

Ami pedig a világítást illeti: fényfűzérek, gömbök, de akár hanglatos gyertyák is bevethetőek. Gyertyát biztosan találsz a drogériában, ha nálunk jársz, de számtalan egyéb alternatíva is szóba jöhet, csak nézz körül üzletközpontunkban.

2. Alakítsd a balkont az életmódodnak megfelelően
Az erkélynek mindennél jobban meg kell felelnie a te igényeidnek. Ha a belső térben kicsi az étkezési terület, hozz létre egyet a balkonon. Ha pihenősarkot szeretnél kialakítani, ahol élveznéd a napsütést, és egy könyvbe merülve feltöltődnél, akkor alakítsd ehhez az erkélyed. A lényeg, hogy kérdezd meg magadtól, mire fogod használni az erkélyt, és annak megfelelően válogass a bútorok, kiegészítők közül.

3. Használd a növények erejét
Az erkélyen a növények jelenléte segít a pihentető és nyugodt tér kialakításában. A növényzet típusa függhet attól függ, hogy az erkély napsütéses vagy árnyékos-e, és attól, hogy milyen évszak van. Rengeteg minimális gondozást igénylő, árnyékot is tűrő balkonnövényt találsz, amik színessé varázsolják a mindennapokat.

Ha a hely szűk, terjeszkedhetsz függőlegesen. Egy futóval borított rács magánéletet, valamint udvari érzetet nyújthat. Aki nem akar igazi növényt, de az érzetet szeretné, tehet az erkélyre műnövényeket is. Ma már remek utánzatok kaphatók, és gondozást sem igényelnek.

4. Vedd figyelembe az évszakokat
Most épp csak berobban a tavasz, minden ébredezik és virul, de lesz majd meleg nyár és hűvös ősz, majd tél is. A kialakításnál mindig vedd figyelembe az aktuális évszakot. Nyáron szerezz be egy kis árnyékolót, hűvös őszi estéken puha bolyhos takarókban tovább élvezheted a balkonod nyújtotta előnyöket.

A legfontosabb, hogy az erkélyed szóljon rólad: elégítse ki a te igényeidet, szolgálja a te kényelmed. Legyen egy hely, ahol kipihenheted magad, hallgathatod a madarakat, a körülötted zajló életet, ihatsz egy finom kávét, vagy elmerülhetsz egy izgalmas könyvben, amit az üzletközpontban járva szereztél be.

Legyen a balkon az a hely, ahol egy kicsit kipihenheted a rohanást.