hello tavasz

Tippek a tavaszi nagytakarításhoz egy csillogó otthonért

Szinte semmi nem olyan jó érzés, mint egy fárasztó nap után a tiszta, friss illatú, világos otthonba hazatérni. A takarítás azonban megterhelő és időigényes, és legtöbbször a nőre marad. Ilyenkor tavasszal ráadásul a hosszú, borongós tél után mindannyian szerét ejtjük a frissítő tavaszi nagytakarításnak is, ami sokkal alaposabb és mindenre kiterjedőbb, mint egy általános, minden héten elvégzett takarítás. Ilyenkor sor kerül az ablakokra, legeldugottabb zugokra, ritkábban takarított helyekre is.

Ez rengeteg munka, nincs is kész 5 perc alatt, de talán segíthetünk, hogy gyorsabban és rendszerezettebben juss a végére.

Készíts ütemtervet!
Gondold csak át, mit tervezel takarítani? Hol lesz a legtöbb dolgod? Mik azok a területek, amiket mindig kihagysz a rutinszerű takarítások során? Függetlenül attól, hol kezded a nagytakarítást, a lényeg az, hogy sorban, szobánként haladj. Így mindig tudod majd, mi van már meg, és mi van még hátra – és nem marad ki semmi.

Számold fel a rendetlenséget!
A tavaszi takarítás egyik legnagyobb része a rendetlenség felszámolása. Ehhez hasznos lehet egy szisztematikus megközelítés: határozd meg, melyik területek a legproblémásabbak, elemezd a rendetlenség okait, találd ki a megoldást rá és hajtsd végre a feladatot. Az is segíthet, ha kiválogatod a holmikat.  A szemét, odaadni való, tárolni való kupacokkal aztán tégy a sorsuk szerint: a szeméttől a lehető leghamarabb meg kell szabadulni, és a nem használt dolgokat is el kell ajándékozni. Már ez az egyszerű tett is nagy mértékben segít felszámolni a zsúfoltságot, rendetlenséget. Azután persze az üzletközpontban járva pótolhatod, ha úgy érzed, most a rendszerezés után hiányzik valami.

Mindig fentről lefelé dolgozz!
A takarítást mindig fentről lefelé végezd. Kezdj a plafon magasságában, és haladj lefelé. Így lefelé kényszeríted a törmeléket, port és megakadályozod, hogy egyes területeket kétszer kelljen takarítanod. Porold le a lámpákat, karnisokat, bútorok tetejét, és ezután haladj végig lefelé a polcokon egészen a padlóig. A tisztításhoz a drogériába ellátogatva minden szuper minőségű tisztítószert megtalálsz, ami segítségedre lesz  a tisztításában, illatosításában. Faápolók, fertőtlenítők – bármit keresel, biztosan nagy választékot találsz, ha az üzletközpontba jössz.

A falakat és az ablakokat se felejtsd el!
Az emberek napi szinten takarítják a padlót, de a falak és az ablakok általában nincsenek rajta a takarítani valók listáján. Pedig a por nem csak a padlón telepszik meg. Nedves ronggyal töröld le a falakat és a rolót (felülről kezdve). A tavaszi nagytakarítás keretében ne feledkezz meg az ablakokról sem.

Jöhet a konyha és a fürdőszoba
A legkényesebb helyek a lakásban a konyha és a fürdőszoba. A konyhában számtalan szekrény, polc, függőleges és vízszintes felület van, amit le kell takarítani. Ne maradjon ki a hűtő sem. Ha rozsdamentes acélból készült telepek vannak felszerelve, használj gőztisztítót, vagy kímélő tisztítószereket. Ez utóbbiakat a drogériában biztosan megtalálod. Ezeket használva elkerülheted a karcolódást vagy az egyéb problémákat.
A fürdőszobában a takarítás része az is, hogy a zuhanyfüggöny ki legyen mosva, a kozmetikai fiókban vagy gyógyszeres szekrényben pedig tarts ellenőrzést, és a lejárt tárgyakat selejtezd ki.

Legyen a takarítás közös munka
Nem kell egyedül nekiesni a tavaszi nagytakarításnak, és egyetlen nap alatt ledarálni az egészet. Be lehet vonni a családot, és apránként, felosztva végig lehet menni a lakáson. Még a kisgyermekek is kiváló segítők lehetnek. Adni kell nekik életkoruknak megfelelő házimunkát, törlőrongyot, szivacsot, és máris részesei a közös munkának. Szólhat közben jó kis zene, vagy legyen apró jutalom, s máris lelkesen fognak takarítani.

Az egész házat átfogó alapos tavaszi takarítás nagyszerű alkalom arra, hogy olyan takarítási szokásokat alakíts ki, amik a későbbiekben is a segítségedre lehetnek. A rendszer, a sorrend, a drogériában vásárolt jó minőségű tisztítószerek mind használhatók a mindennapokban, és segítségedre lehetnek legközelebb is.

Takarítás alatt pedig észrevétlenül becsempészhető néhány új dekoráció, színes párnák, kiegészítők, amikkel együtt a lakás végül igazán friss és csillogó lesz.